Τα νέα μας

18.10.2019

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας στο δρόμο της γνώσης

Υπάρχουν άπειρες εκδόσεις για το πως να μεγαλώσουμε το παιδί μας επιτυχημένα. Στην πραγματικότητα ο κύριος τρόπος για να ωθήσουμε το παιδί στην επιτυχία είναι να το βοηθήσουμε να αποκτήσει σωστές γνωσιακές συνήθειες, δηλαδή να μάθει το σωστό τρόπο για να μελετά και έτσι να μπορέσει σιγά σιγά να χτίσει τις αναγκαίες γνώσεις και να διατηρεί τις πληροφορίες που μαθαίνει, ώστε να έχει μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Ας δούμε λοιπόν πως θα το καταφέρουμε αυτό.

Καταρχάς είναι σημαντικό το να μάθουμε το παιδί να μελετά καθημερινά σε έναν συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος θα του επιτρέπει να είναι συγκεντρωμένο. Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι το γραφείο του, η τραπεζαρία, ακόμα και το τραπέζι της κουζίνας, καθώς ο κάθε άνθρωπος εμπνέεται σε διαφορετικούς χώρους. Ρωτήστε το παιδί σας πιο χώρο προτιμά και φροντίστε να του παρέχετε αρκετό χρόνο και ηρεμία στο χώρο μελέτης του.

Σημαντική είναι και η ανάγκη του παιδιού για επικοινωνία μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, ιδίως σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες. Κατά συνέπεια, από το να βρίσκεστε διαρκώς σε «πόλεμο» με το παιδί σας για το αν θα μιλήσει στο κινητό του ή θα καθίσει στον υπολογιστή, προτιμήστε να το κάνετε να συνηθίσει τους λεγόμενους «κύκλους μάθησης». Οι κύκλοι μάθησης απαιτούν 25 λεπτά αφοσιωμένης μελέτης, ακολουθούμενης από ένα πεντάλεπτο διάλειμμα. Μετά από 3 ή 4 τέτοιους κύκλους, μπορεί να ακολουθήσει ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 15 λεπτών. Έτσι το παιδί σας θα μπορεί να αφιερώνει λίγο χρόνο στα διαλείμματά του για να ασχοληθεί με το κινητό ή τον υπολογιστή και μάλιστα θα έχει μεγαλύτερη αντοχή στην πολύωρη μελέτη.

Θεμελιώδες στοιχείο στη σωστή μελέτη είναι και η οργάνωση του χρόνου. Πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να ξεκινά το διάβασμά του με ένα πλάνο εργασιών, στο οποίο θα ιεραρχούνται οι εργασίες βάσει σημαντικότητας και δυσκολίας, ώστε να προηγούνται οι πιο απαιτητικές, δύσκολες και χρονοβόρες και να μένει λιγότερος χρόνος για τις λιγότερο σημαντικές. Έτσι το παιδί σας θα τελειώνει τη μελέτη του ικανοποιημένο που αξιοποίησε σωστά το χρόνο του.

Δείξτε κι εσείς στο παιδί σας πως να μελετά σωστά, για να του προσφέρετε τα απαραίτητα εφόδια να βαδίσει στο δρόμο της επιτυχίας και νιώστε ασφαλείς για την υγεία του με το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.