Τα νέα μας

12.04.2019

Η βαρύτητα της μοναξιάς για τις μεγαλύτερες ηλικίες

μοναξιάς

Μία από τις αρνητικές συνέπειες της δύσκολης και απαιτητικής μας καθημερινότητας είναι και η μοναξιά, που όλοι νιώθουμε άλλοι από εμάς περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Η ομάδα όμως των ατόμων που επηρεάζεται περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι.

Σε ένα πρόσφατο γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Michigan της Αμερικής σχετικά με την υγιή γήρανση σε δείγμα ατόμων ηλικίας από 50 έως 80 ετών σχετικά με την υγεία τους, τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματά τους σε σχέση με τις έννοιες της συντροφικότητας και της κοινωνικής απομόνωσης, τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά λυπηρά:

  • Όσοι ήταν άνεργοι, και είχαν πιο φτωχικά νοικοκυριά, έμεναν μόνοι αν δεν είχαν παιδιά ή ακόμη και αν είχαν ένα ή περισσότερα παιδιά δεν είχαν παρέα και συντροφιά.
  • Το 60% αυτών που έμεναν μόνοι ανέφεραν ότι τους λείπει η ανθρώπινη επαφή και το 41% αυτών ένιωθαν απομονωμένοι.
  • Το 36% των γυναικών ένιωθε την έλλειψη συντροφικότητας, εν αντιθέσει με το 31% των ανδρών.
  • Το 26% των ατόμων που ανέφεραν ότι ένιωθαν μοναξιά επίσης ανέφεραν ότι είχαν αρκετά ή πολλά προβλήματα υγείας, εν αντιθέσει με το 13% αυτών που δεν ένιωθαν μοναξιά και είχαν αρκετά ή πολλά προβλήματα υγείας.
  • Ένας στους πέντε ερωτώμενους που ανέφεραν το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης ανέφερε ότι έχει μέτρια ή κακή ακοή.

Το παραπάνω γκάλοπ ανέδειξε το γεγονός ότι το αίσθημα της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης συνδέεται με την κατάσταση της υγείας των μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί καθώς μεγαλώνουμε και η περιορισμένη μας δυνατότητα να κινηθούμε όπως και η μείωση της οξύτητας της ακοής μας, οδηγούν μοιραία στην κοινωνική μας απομόνωση.

Γι αυτό και όσοι από εμάς έχουμε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στην οικογένειά μας οφείλουμε να κατανοούμε την αυξημένη τους ανάγκη για διάλογο και κοινωνική επαφή και να μην αμελούμε να τα φροντίζουμε και να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Επειδή η αξία της οικογένειας είναι πραγματικά η πιο πολύτιμη στη ζωή μας, φροντίστε τους αγαπημένους σας, επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care Family της Interasco.