Τα νέα μας

14.12.2018

Απλές και οικονομικές πρακτικές για να «θωρακίσουμε» τη ζέστη του σπιτιού μας

ζέστη

Καθώς πλέον έχουμε μπει στο χειμώνα, ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολεί τα περισσότερα νοικοκυριά είναι η θέρμανση του σπιτιού τους. Και ενώ οι περισσότερες οικογένειες επενδύουν ένα σημαντικό ποσό των μηνιαίων τους εσόδων γι αυτό το σκοπό, οι απώλειες ενέργειας του κάθε σπιτιού συμβάλλουν ώστε να μην αξιοποιούνται πλήρως τα χρήματα που ξοδεύουμε για θέρμανση. Ας δούμε λοιπόν μερικούς απλούς τρόπους για να «θωρακίσουμε» τη ζέστη του σπιτιού μας.

Εάν καλύψουμε το πίσω μέρος του καλοριφέρ μας με ένα λεπτό χαρτόνι πάνω στο οποίο έχουμε κολλήσει αλουμινόχαρτο, η ζέστη που εκπέμπει το σώμα αντανακλάται πίσω στο δωμάτιό μας με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται πιο γρήγορα ο χώρος και να διατηρείται περισσότερο η θερμότητα.

Για να δουλεύουν αποτελεσματικότερα τα καλοριφέρ θα πρέπει να έχει γίνει εξαέρωση των σωμάτων, καθώς έτσι απελευθερώνεται ο αέρας που έχει παγιδευτεί στο πάνω μέρος τους και εμποδίζει το ανέβασμα της στάθμης του ζεστού νερού.

Επίσης, εάν χρησιμοποιήσουμε ειδική αφρώδη μόνωση για τους σωλήνες των σωμάτων θέρμανσης, το ζεστό νερό που βρίσκεται μέσα τους διατηρεί τη θερμοκρασία του για περισσότερο χρόνο. Αυτή η αφρώδης μόνωση μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε κατάστημα κατασκευών και δεν απαιτεί εργαλεία για να εφαρμοστεί στις σωληνώσεις.

Επίσης εάν τα παράθυρά σας και οι πόρτες σας έχουν κενά που επιτρέπουν τη διαρροή της ζέστης από τα δωμάτια του σπιτιού, μπορείτε να τοποθετήσετε στα σημεία που υπάρχουν κενά λίγη μονωτική ταινία ή ειδικά αφρολέξ για το κάτω μέρος της πόρτας που είναι κενό.

Σημαντικό είναι και να μην αμελούμε να κάνουμε το ετήσιο σέρβις του καυστήρα μας, καθώς εάν το παραβλέψουμε ως περιττό έξοδο θα οδηγηθούμε μοιραία σε μεγαλύτερη δαπάνη για τη θέρμανση μας καθώς δε θα λειτουργεί αποτελεσματικά.

Μην ξεχνάτε ακόμη να κλείνετε τις κουρτίνες των δωματίων πριν νυχτώσει καθώς έτσι αποφεύγουμε την απώλεια της ζέστης από τα παράθυρα του σπιτιού μας.

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει το φούρνο σας για να μαγειρέψετε αφήστε την πόρτα του ανοιχτή όταν ετοιμαστεί το φαγητό σας για να εκμεταλλευτείτε την ζέστη του φούρνου που θα απελευθερωθεί στο χώρο της κουζίνας σας, αφού έχετε σιγουρευτεί ότι τα παιδιά σας δε θα πλησιάσουν το φούρνο όσο αυτός είναι ακόμη ζεστός.

Τα ξύλινα πατώματα είναι μεν υπέροχα, ωστόσο αποδεσμεύουν μεγάλη ποσότητα ζέστης από το χώρο. Εάν λοιπόν έχετε ξύλινα πατώματα καλύψτε τα με μοκέτες ώστε να παραμένει η ζέστη στο χώρο.

Τέλος, να γνωρίζετε ότι η ιδανική θερμοκρασία ενός χώρου είναι από 18 μέχρι 21 βαθμοί Κελσίου, οπότε ρυθμίζοντας σε αυτές τις θερμοκρασίες τον θερμοστάτη σας  θα εξασφαλίσετε την αίσθηση της φυσικής και ανεκτής ζέστης στο χώρο σας.

Ζεστάνετε και εσείς το σπίτι σας αποτελεσματικά και πιο οικονομικά και νιώστε προστατευμένοι απέναντι σε κάθε κίνδυνο, επιλέγοντας τα προγράμματα Προστασία Στέγης 1-2-3 της Interasco.