Τα νέα μας

28.09.2018

Αναπτύξτε υγιή οστά και εξασφαλίστε μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

οστά

Η ανάπτυξη υγιών οστών είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα μεταλλικά στοιχεία που προσλαμβάνουμε ενσωματώνονται στα οστά μας κατά την παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή μας ώστε φτάνοντας στα 30 να έχουμε την ιδανική οστική πυκνότητα. Εάν όμως μέχρι τα 30 μας ή μετά δεν τρεφόμαστε σωστά υπάρχει κίνδυνος τα οστά μας να γίνουν εύθραστα και να αυξηθεί ο κίνδυνος της οστεοπενίας και οστεοπόρωσης. Στη συνέχεια θα αναφέρουμε τροφές και συστατικά που μας βοηθούν στη διατήρηση υγιών οστών.

Νούμερο ένα τροφή που πρέπει να καταναλώνουμε είναι να λαχανικά, τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C ενεργοποιεί την παραγωγή των κυττάρων που μορφοποιούν τα οστά και περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία αποτρέπουν τη φθορά των οστών, καθώς αυξάνουν την οστική πυκνότητα.

Υπεύθυνη για τη διατήρηση των υγιών οστών είναι και η πρωτεΐνη. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη 100 γραμμαρίων πρωτεΐνης καθημερινά, σε συνδυασμο με τα λαχανικά και τη λήψη αρκετού ασβεστίου, είναι αρκετή και βοηθά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να χάσουν βάρος χωρίς να επιβαρυνθεί η οστική τους πυκνότητα.

Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για τα οστά μας και αποτελεί το βασικό τους συστατικό. Καθώς τα παλιότερα κύτταρα του οστίτη ιστού καταστρέφονται και αντικαθίστανται από καινούργια, είναι βασική η καθημερινή κατανάλωση ασβεστίου για να προστατεύσουμε τη δομή και τη δύναμη των οστών μας. Η μέση συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ασβεστίου είναι 1000mg ημερησίως και ειδικά για τους εφήβους 1300mg ενώ για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας απαιτούνται 1200mg.

Σημαντικές για τα οστά μας είναι και οι βιταμίνες D και K. Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου,  βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την αποκτούμε με την έκθεσή μας στο ηλιακό φως αλλά και καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια, συκώτι και τυριά. Η βιταμίνη Κ2 υποστηρίζει την υγεία των οστών μας τροποποιώντας την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που μετέχει στην διαμόρφωσή τους. Αυτή η τροποποίηση ενσωματώνει την οστεοκαλσίνη στα μεταλλικά στοιχεία των οστών και βοηθά στη διατήρηρη του οστικού ασβεστίου. Συνήθεις τύποι της βιταμίνης Κ2 είναι η ΜΚ-4 που τη βρίσκουμε σε μικρές ποσότητες στα αυγά, το συκώτι και το κρέας και η ΜΚ-7 που τη βρίσκουμε στα τυριά, στο ξινολάχανο και στη σόγια.

Τέλος εάν βρισκόμαστε σε περίοδο δίαιτας, για να προστατεύσουμε την οστική μας πυκνότητα, δε θα πρέπει να καταλώνουμε λιγότερες από 1000 θερμίδες ημερησίως.

Η σωστή διατροφή για την απόκτηση υγιών οστών είναι υπόθεση όλων μας, όπως και η πρωτοβάθμια περίθαλψή μας, για την οποία μπορείτε να νιώθετε ασφαλείς, επιλέγοντας το First Care της Interasco.