Τα νέα μας

03.05.2019

Το αίσθημα της ενοχής και η συγχώρεση

συγχώρεση

Ο κόσμος μας μοιάζει να είναι χωρισμένος σε δύο ομάδες συναισθημάτων, στα θετικά και στα αρνητικά. Φαινομενικά η ενοχή κατατάσσεται στη δεύτερη ομάδα, ωστόσο δεν είναι αυτή η αλήθεια. Το να νιώθουμε ενοχή για κάτι μας δίνει ένα μάθημα για τις μελλοντικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε και να αποτρέψουμε στο μέλλον αυτό το αίσθημα. Κάθε συναίσθημα μας στέλνει ένα δυνατό μήνυμα και μάθημα, το οποίο δεν είμαστε πάντα σε θέση να αποκωδικοποιήσουμε. Ας δούμε λοιπόν ορισμένα σημεία που πολλοί από εμάς συγχέουν αναφορικά με την ενοχή και τη συγχώρεση.

Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που μας βοηθά να μαθαίνουμε. Και μας διδάσκει κάτι πολύ σημαντικό. Αποκαλύπτοντας σε εμάς τα σημεία που έχουμε σφάλλει ή που λειτουργήσαμε εντός του κώδικα δεοντολογίας μας,  μας διδάσκει το πώς να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Επίσης η πραγματική συγχώρεση είναι ουσιαστικά η απευλευθέρωσή μας. Όταν κατηγορούμε άλλους ανθρώπους και είμαστε μνησίκακοι, νομίζουμε ότι έτσι κατά κάποιο τρόπο τους τιμωρούμε. Ωστόσο στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το  αντίθετο. Όταν δηλαδή κατηγορούμε κάποιον, εμείς είμαστε αυτοί που «δηλητηριάζουμε» τον εαυτό μας με αρνητικά συναισθήματα. Όταν όμως συγχωρούμε κάποιον, απελευθερώνουμε τον εαυτό μας από κάθε αρνητική σκέψη και σχεδόν αυτόματα αισθανόμαστε καλύτερα.

Ακόμη, εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πρέπει να δράσουμε σωστά. Το μεγαλύτερο λάθος των ατόμων που μαθαίνουν ότι η συγχώρεση τα απελευθερώνει είναι να χρησιμοποιούν αυτή την αρχή ως δικαιολογία για να μην κάνουν καμία ενέργεια ή να κάνουν λανθασμένες ενέργειες. Εάν λοιπόν με τις πράξεις μας κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, καλό θα είναι να μην κάνουμε τίποτε που να μην συνάδει με τον κώδικα των αρχών μας. Και πάνω από όλα εάν θέλουμε να αισθανόμαστε καλά θα πρέπει να μην πληγώνουμε τα άτομα του περιβάλλοντός μας ούτε με τις πράξεις μας, ούτε με τα λόγια μας.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τα αρνητικά συναισθήματα, μαθαίνοντας να συγχωρείτε τα άτομα του περιβάλλοντός σας και προστατέψτε την υγεία της οικογένειάς σας, με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα νοσηλείας New Platinum Family της Interasco.