Τα νέα μας

12.01.2021

Νέα έρευνα ψυχικής υγείας και ευεξίας των νεαρών ενηλίκων

ψυχικής υγείας

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας έδειξε ότι οι τρεις πυλώνες της ψυχικής υγείας και ευεξίας για τους νέους ενήλικες είναι η καλή ποιότητα ύπνου, η άσκηση και η κατανάλωση νωπών φρούτων και λαχανικών.

Στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1100 ενήλικες ηλικίας 18-25 ετών από τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ. Όσον αφορά στον τομέα του ύπνου, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι σημαντικότερο ρόλο παίζει η ποιότητα και όχι η διάρκεια του ύπνου, καθώς αποδείχθηκε ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες ημερησίως, είχαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με άτομα των οποίων ο ύπνος είχε διάρκεια 8 ή ακόμη και λιγότερο από 8 ώρες. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι η προαγωγή της ποιότητας ύπνου στους νέους ενήλικες θα πρέπει να συνοδεύεται από μεθόδους βελτίωσης της ψυχικής υγείας και ευεξίας.

Η σωματική δραστηριότητα ήταν ο επόμενος τομέας που συνεκτιμήθηκε από τους επιστήμονες, καθώς βάσει πολλών προηγούμενων ερευνών κατά τη διάρκεια της άσκησης, απελευθερώνονται στο σώμα μας ενδορφίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην προώθηση της ευεξίας και των συναισθημάτων της ευφορίας, αυξάνοντας τη διάθεση και την ενέργεια του οργανισμού. Έτσι αποδεικνύεται ότι η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως είναι η κατάθλιψη.

Περνάμε τώρα στον τρίτο τομέα της έρευνας, που είναι ο τομέας της διατροφής. Εδώ η έρευνα απέδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περίπου 5 μερίδες νωπών φρούτων και λαχανικών την ημέρα ένιωθαν μεγαλύτερη ευεξία σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερες από δύο ή περισσότερες από 8 μερίδες ημερησίως. Κατά συνέπεια πηγή ψυχικής υγείας και ευεξίας αποτελεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που περιλαμβάνει την ενδεδειγμένη ποσότητα φρούτων και λαχανικών.

Ακολουθήστε κι εσείς τους τρεις πυλώνες που συμβάλλουν στην ψυχική υγεία και ευεξία μας, και επιλέξτε για την φροντίδα της υγείας σας τα πλήρη προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care & First Care Advanced της Interasco.