Τα νέα μας

28.04.2020

Νέα έρευνα για τη σχέση σωματικής άσκησης και μαθησιακής ικανότητας

σωματικής

Είναι γεγονός ότι η σωματική άσκηση ευνοεί την ψυχική υγεία αλλά και την μαθησιακή μας ικανότητα και απόδοση. Υπάρχουν ωστόσο πολλά είδη αθλημάτων και προπονήσεων και το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι ποιος είναι ο τύπος και η συχνότητα της σωματικής άσκησης που ωφελεί την νοητική μας λειτουργία στον μέγιστο βαθμό; Αυτό ακριβώς το ερώτημα αποτέλεσε το αντικείμενο της τελευταίας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Basel της Ελβετίας και από τους συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο Tsukuba της Ιαπωνίας.

Οι επιστήμονες συμβουλεύτηκαν πλήθος μεμονωμένων μελετών για να απομονώσουν ορισμένα χαρακτηριστικά ως «κλειδιά» της έρευνάς τους. Η έρευνά τους ανέδειξε καταρχάς ότι τόσο η προπόνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της σωματικης αντοχής όσο και αυτή που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση ή/και ο συνδυασμός αυτών, ευνοούν την πνευματική και μαθησιακή λειτουργία. Ωστόσο, τα αθλήματα που απαιτούν συγχρονισμό, είναι πιο πολύπλοκα και απαιτούν διάδραση μεταξύ των συμπαικτών μίας ομάδας φαίνονται πολύ πιο ωφέλιμα.

Σε σχέση τώρα με την ηλικία, η γνωσιακή μας ικανότητα μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. Κατά την παιδική ηλικία έχουμε πολύ υψηλές ικανότητες μάθησης, οι οποίες φθήνουν με το πέρασμα των ετών. Σε κάθε περίπτωση η σωματική άσκηση μπορεί να ευνοήσει τόσο τους νεότερους όσο και τους μεγαλύτερους γι αυτό και είναι σημαντικό να εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας τη σωματική άσκηση, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.

Αναφορικά τώρα με το φύλο, η έρευνα ανέδειξε ότι οι άνδρες ωφελούνται περισσότερο ακολουθώντας μία έντονη σωματική άσκηση, ενώ οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν μία άσκηση μέτριας ή χαμηλής έντασης, η οποία θα τους προσφέρει τόσο ευεξία όσο και ενίσχυση της μαθησιακής τους ικανότητας.

Εντάξτε κι εσείς την σωματική άσκηση που σας ταιριάζει στην καθημερινότητά σας και επιλέξτε για την θωράκιση της υγείας σας τα προγράμματα νοσηλείας New της Interasco, τα οποία σας προσφέρουμε μέχρι τις 30/06/2020 με μειωμένο τιμολόγιο κατά 10% και με σταθερό κόστος για την πρώτη επέτειο της ανανέωσης του συμβολαίου σας.