Τα νέα μας

28.08.2019

Πώς να εκμεταλλευτούμε θετικά το καθημερινό άγχος

άγχος

Υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των ατόμων με διαταραχές άγχους και των ατόμων των οποίων το άγχος είναι απλά ένα μέρος της φύσης τους, χωρίς να πάσχουν από κάποια σχετική διαταραχή. Σε αντίθεση με τις διαταραχές άγχους που χρήζουν θεραπείας, το αίσθημα του άγχους μπορεί να μετατραπεί σε θετική κινητήριο δύναμη, εφόσον γνωρίζουμε το σωστό τρόπο για να το διαχειριστούμε.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να «εκμεταλλευθούμε» το φαινομενικά αρνητικό άγχος της καθημερινότητας.

Το πρώτο βήμα είναι να διεκπεραιώνουμε πρώτα ότι έχει τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω μας. Όταν είμαστε αγχωμένοι με μία κατάσταση που πραγματικά μας απειλεί, είναι καλό να επιλέξουμε να δράσουμε με τρόπο τέτοιο που να έχει το μικρότερο δυνατό ρίσκο και κίνδυνο.

Μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στις επόμενες εναλλακτικές που έχουμε σκεφτεί. Σημαντικό είναι επίσης και το να λαμβάνουμε υπόψη μας τα δεδομένα. Να αναζητούμε πηγές ποιοτικών λύσεων για τις καταστάσεις που μας στρεσάρουν και να επιλέγουμε τη λύση που μας ταιριάζει περισσότερο.

Άλλη παράμετρος είναι και ο χρόνος. Όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις που μας αγχώνουν, πρέπει να δίνουμε τον κατάλληλο χρόνο στον εαυτό μας, προκειμένου να επεξεργαστούμε όλες τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τους πιθανούς κινδύνους, προκειμένου να δράσουμε σωστά και όχι σπασμωδικά και παρορμητικά. Άλλωστε είναι βασικό να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες κάνοντας κάτι σωστό κι όχι κάνοντας κάτι τόσο λανθασμένο, ώστε η ενέργειά μας να καταντά ισοδύναμη της απραξίας. Εάν τώρα οι επιλογές μας είναι πολλαπλές, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στην πιο βασική και κύρια σκέψη μας, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά μία στρεσογόνο κατάσταση.

Και πάνω από όλα, να μην ξεχνάμε να αφιερώνουμε χρόνο στις σημαντικές ενέργειες και καταστάσεις που ναι μεν μας αγχώνουν, αλλά θα συμβάλλουν και στην προσωπική μας βελτίωση και επιτυχία. Έτσι δε θα σπαταλάμε τον πολύτιμο χρόνο μας, αλλά θα αφιερώνουμε τον εαυτό μας σε ό, τι πραγματικά μπορεί να μας οδηγήσει στο δρόμο της επιτυχίας.

Μάθετε κι εσείς να αξιοποιείτε το αίσθημα του άγχους δημιουργικά και νιώστε πραγματικά ασφαλείς και σίγουροι για την υγείας σας, επιλέγοντας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.